Zacznę od małej zagadki – co jest jednocześnie najprostszym i najbardziej popularnym ciastkiem w Europie?

Jako podpowiedź dodam, że każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał okazję ich spróbować.

Są to oczywiście herbatniki :- )

Herbatniki to najbardziej popularny produkt w całej Eurazji. Są symbolem pięknego dzieciństwa! Ich polska nazwa wzięła się od tego, że głównie podawane były do herbaty podczas wszelkich spotkań towarzyskich. Natomiast angielskie „bisquite” ma swój rodowód łaciński i oznacza „dwa razy gotowane”. Nawiązuje to do ich przygotowywania, były bowiem najpierw pieczone, a następnie suszone. Rozpowszechniły się i przywędrowały właśnie z wysp, a później wraz z emigracją Europejczyków skolonizowały Stany Zjednoczone 😉

W Europie w zależności od kraju znajdziemy je w sklepie między innymi pod nazwą: biscotti (włoski), bescuit (francuski), zwieback (niemiecki), bisquit (niderlandzki), galleta (hiszpański).

Tutaj znajdziecie najprostszy przepis na te ciacha.